På gourmetjakt i fjæra!

På gourmetjakt i fjæra!

Bilde av ei fjøre

Hva med å gå på oppdagelsestur og gourmetjakt i fjæra nær deg, og se hva du finner? Det har blitt riktig så populært igjen med sanking av sjømat i fjæra og sjøen. Før i tida hentet vi en viktig del av maten vår i fjæra, men i nyere tid ble mye av det glemt bort. Ting som er spiselig i fjæra er tang og tare, skjell, snegler, fisk og krabber. Hele 10.000 kvadratkilometer av den norske kysten er bevokst bare med tare og tang. Av skjell er det blåskjell, kamskjell og østers som er de aksepterte skjellene. Du finner også for eksempel hjerteskjell, og er en av mange skulte og lite brukte ressursene våre langs kysten. I andre land blir slike sjødyr virkelig regnet som gourmetmat.

Tang og tare

Bilde av tang i fjøra

Tang og tare er blitt en uteglemt matkilde i Norge. Ønsker du å handle på nettet andre produkter ta turen innom https://shopello.no/. Visste du at de fleste tang og tarearter kan spises? De fleste er ikke giftige, og de er også meget gode ernæringskilder, som for eksempel den blågrønne algen spirulina. Både tang og tare krever fjell eller steinbunn som festepunkt. Tangartene som dominerer er spiraltang, blæretang, grisetang og sagtang. Tareskogene langs noskekysten innenholder for det meste artene stortare, mens i noen områder finner en også sukkertare, butare og fingertare. Tareartene vokser nedenfor merket for lavvann på ca. 30 meters dyp, og de tåler lite å bli tørrlagt.

Svømmer i delikatesser

Det er ikke mange åra siden ingen ville ha blåskjell, breiflabb, tunge eller steinbit. Det er liten tvil om at vi vasser i delikatesser langs vår langstrakte kyst. De er gratis og lett tilgjengelige, og sjømat fra fjæra er faktisk noe av det sunneste du kan ete. alt av tang og tare langs kysten kan spises også. Det er på høy tid å ta for seg av tang, tare, skjell, snegler i stort utvalg, og krepsdyr og fisk som lever på de første meterne sjø eller i strandkanten.

astrology